Živojin Bolbotinović dobio orden SPC

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, u pratnji više episkopa SPC, posetio je 8. avgusta Kladovo povodom osvećenja novoizgrađenog parohijskog doma u dvorištu gradske crkve Svetog Georgija. Tom prilikom, patrijarh Porfirije uručio je osnivaču i vlasniku Tekijanke doo g. Živojinu Bolbotinoviću Orden Svetog kralja Milutina i Arhijerejsku pohvalnicu, za ktitorstvo i dobročinstvo.

Patrijarha je u porti hrama Svetog Georgija u Kladovu dočekao Episkop timočki Ilarion zajedno sa episkopima niškim Arsenijem, dalmatinskim Nikodimom i buenosajreskim i južno-centralnoameričkim Kirilom. Ovo je bila prva poseta patrijarha Porfirija Timočkoj eparhiji, od njegovog ustoličenja.

Patrijarh je u crkvi obavio čin Doksologije, a zatim je održao pozdravnu besedu.

– Na ovim prostorima u ljubavi i slozi, bez ikakvih razlika i podela žive pravoslavni narod srpski i pravoslavni Vlasi. Koliko god da je širok Dunav još je šira duša pravoslavna – rekao je patrijarh. Okupljenim vernicima ispred crkve patrijarh je poručio da vera treba da bude snaga pred izazovima i glavna pomoć u nalaženju rešenja.

Patrijarh Porfirije je potom uručio Arhijerejske pohvalnice SPC istaknutim pojedincima i institucijama iz Kladova. Najveće priznanje, Orden Svetog kralja Milutina, dobio je gospodin Živojin Bolbotinović, za “delatnu ljubav prema Svetoj majci crkvi i pokazanom nesebičnom davanju”.

– Orden Svetog kralja Milutina, koji sam upravo primio iz časne desnice Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog gospodina Porfirija, predstavlja za mene istovremeno veliku čast i veliku obavezu. Generacije srpskih privrednika i domaćina, koji su gradili našu otadžbinu, svoj poslovni uspeh nisu merili promenljivom tržišnom vrednošću svoje imovine, već time da li ih je naša Sveta crkva upisala u veću listu zadužbinara i dobrotvora. Tek tada bi znali da je seme njihovog višegodišnjeg poslovnog truda palo na dobru zemlju, koja će dati stostruki plod. Jer zadužbinarstvom čovek zalaže svoju dušu i dušu svoje dece, a duša je na tasu Gospodnjem pretežnija od tela. Ovaj visoki i lepo hram u kome stojimo, koji je viši od bilo kog zdanja u nekadašnjem, ali i današnjem Kladovu, svedoči da su tom istom merom svoj poslovni uspeh merili i nekadašnji kladovski trgovci. Ako sam išta činio na korist našoj Svetoj crkvi, činio sam samo ono što su činili i naši preci. Bogu sam zahvalan što mi je dao priliku da mogu da nastavim njihovo bogougodno delo. Pri tome, u poslovima pomoći hramovima Eparhije Timočke i Kladovskog namesništva nikad nisam bio sam. Zato čast koja mi je danas ukazana podjednako pripada svim članovima moje porodice i zaposlenima u mojoj kompaniji – rekao je gospodin Bolbotinović.

Među onima koji su toga dana dobili Arhijerejske pohvalnice SPC su Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo, Dragan Maksimović, predsednik Skupštine Opštine Kladovo, Milenko Lepović, direktor kladovskog Brodogradilišta i TV Kladovo.

TEKIJANKA DOO

Tekijanka je osnovana kao porodična firma 1990. godine u varošici Tekija, u opštini Kladovo. Na stubovima porodične istrajnosti i volje vremenom prerasta u vodeći trgovinski lanac u Istočnoj Srbiji, koji čini 32 maloprodajnih objekata. Tekijanka je sinonim za najpovoljniju porodičnu kupovinu.

KONTAKTIRAJTE NAS

Adresa: Tekijanka d.o.o, Dunavska 50, 19320 Kladovo

Telefon: 019/801-099

Fax: 019/801-294

Web: www.tekijanka.com

DRUŠTVENE MREŽE

Pratite nas na društvenim mrežama!

© Tekijanka DOO (1990-2023), Sva prava zadržana